Ensipuraisu – rekrykokemuksia Rakettitieteestä, osa 1/3

 
 
 

Kokosimme yhteen neljän rakettitieteilijän kokemuksia siitä, miten he löysivät Rakettitieteen, miltä rekryprosessi tuntui ja miltä duuni Raketissa on maistunut. Julkaisemme heidän mietteensä kolmessa osassa, ja tässä niistä ensimmäinen. 

Olemme jo pari kertaa aiemmin kirjoitelleet rakettitieteilijöiden rekrykokemuksista suositun kolmiosaisen blogipostauskimaran. Koska vuosien vieriessä on sekä virrannut paljon vettä Vantaanjoessa että monta uutta konsulttia astunut alukseemme, päätimme päivittää tilanteen ja kysyä fiiliksistä taas neljältä rakettitieteilijältä:

  • Nicoandres Rodriguez, rakettitieteilijä #67

  • Ville Räsänen, rakettitieteilijä #71

  • Ville Lindholm, rakettitieteilijä #72

  • anonyymi rakettitieteilijä

Ensikosketus: miten kuulit Raketista ensimmäistä kertaa, ja miltä firma vaikutti ulospäin?

Alalle tyypillisesti Raketista on kuultu kollegalta tai devaajaan on oltu suoraan yhteydessä LinkedInissä. Osalle uusista rakettitietelijöistä firmamme oli entuudestaan melko tuntematon putiikki: “Tiesin oikeastaan vain, että kyseessä on pieni konsulttifirma, joka palkkaa seniorimpia tyyppejä. Yhdistin toimintamallin saman tyyppisiin ns. talent houseihin kuten Witted, Wunderdog tai Nitor”, Ville R. kertoo. 

Ville Lindholm

Lindholmin Villen mielenkiinto heräsi boutique-konsultoinnin vuoksi: fokus on seniorikonsulteissa eikä meno ole makkaratehdasmaista.

Ville muistaa bonganneensa firman ensimmäistä kertaa LinkedInissä joskus taannoin, mutta ei vielä silloin pitänyt Rakettia potentiaalisena duuniapikkana: "Työskentelin silloin vielä eräässä isossa kotimaisessa yrityksessä™, ja ajatus pienessä konsulttifirmassa työskentelystä tuntui vieraalta, jännittävältä ja hieman pelottavaltakin. Ajan kuluessa oma ura kuitenkin kääntyi samalle suunnalle. Muutaman vuoden kuluttua ajatus ei ollutkaan enää niin vieras ja sopi omiin kuvioihin paremmin."

Lindhomin Ville puolestaan muistaa bonganneensa firman nimen työnhaun yhteydessä. "Pidin jo silloin boutique-konsultoinnin konseptista”, Ville sanoo ja jatkaa: “Tiesin, että fokus oli seniorikonsulteissa, ja että firma ei ollut mikään hirvittävän iso makkaratehdas.”

"Pidin jo silloin boutique-konsultoinnin konseptista." – Ville L. rakettieteilijä #72

Jututettuaan vanhoja rakettitieteilijöitä ja tehtyään muutamia Google-hakuja rekrykandit alkoivat saada firmasta oikeansuuntaisia mielikuvia: teemme softakonsultointia, devaajamme ovat lähinnä senioreita ja palkkauksemme on reilu. “I know it was a consultant company and the most strong impression I got was about the payment model”, sanoo Nicoandres.

Nicoandres kertoo innostuneensa erityisesti firman kulttuurista: "A fun environment with talented people with an amazing company culture and strong identity."

Räsäs-Ville tiivistää tuntumansa Raketista: "Henkilölähtöinen, kokeneita konsultteja palkkaava. Työntekijän hyvinvointi ja kehitys etusijalla."

Miten sujui ensikohtaaminen?

Tietynlainen rentous yhdistettynä kovaan osaamiseen toistui monissa kommenteissa, kun kvartettimme kertoi mietteistään ensimmäisestä tapaamisestaan. 

Anonyymiksi jättäytyvä rakettitieteilijä kertoo ystävällisyyden ja asiantuntevan meiningin tehneen heti vaikutuksen. Eikä ystävällisyys ollut vain rekrytoijien salajuoni, vaan anomuumi kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, että Raketilla kaikki työntekijät ovat mukavia – ei vain yksi tai kaksi. 

Lindholmin Ville sanoo vaikuttuneensa siitä, että keskityttiin niin sanotusti oikeisiin asioihin ilman mitään ekstraa. “Siitä pidin!” Ville kommentoi. 

“Minut yllätti positiivisesti se, että Raketilla kaikki työntekijät olivat tosi mukavia, ei vaan yksi eikä kaksi.” – Anonyymi rakettitieteilijä 

Ensikohtaamiset vahvistivat ennakkotietoja ja -olettamia esimerkiksi koodarikollegoiden ammattitaidon suhteen. Kuten anonyymi rakettitieteilijä sanoo: “Vaikutti, että on hyvä pöhinä Raketissa. Kovaa tekemistä, mutta ei oteta kaikkea niin vakavasti.”

Nicoandres Rodriguez

Nicoandres vakuuttui Raketin rennosta, osaavasta ja yhteisöllisestä ilmapiiristä.

Useampi mainitsee rakettivärvääjien eli Tessin ja Karrin kanssa käydyt keskustelut mutkattomiksi ja mielikuva Raketista kirkastui. “Rakettitiede started taking shape in my mind as a place with highly skilled professionals offering their knowledge to tech companies”, toteaa Nicoandres. 

"Muistan, että tultiin nopeasti hyvin toimeen, ja varsinkin teknisessä haastattelussa fiilisteltiin teknisiä yksityiskohtia oikein kunnon nörttimäisesti. Se tuntui enemmän hyvältä keskustelulta kuin haastattelulta”, sanoo puolestaan Ville Lindholm ja jatkaa: “En saanut vaikutelmaa, että pitäisi ehdottomasti sopia johonkin muottiin, vaan luodattiin omia vahvuuksia hyvin joustavasti. Osattiin siis tunnistaa pätevyyttä!”

“Rakettitiede started taking shape in my mind as a place with highly skilled professionals offering their knowledge to tech companies.”– Nicoandres, rakettitieteilijä #67

Myös Ville R. muistelee teknistä mankelointiamme lämpimästi: “Pidän itse teknisiä haastatteluja mielenkiintoisina ja tärkeinä, koska niissä pääsee näkemään haastateltavanakin vähän sitä tasoa, jota firmaan haetaan. Artun ja Markon kanssa sparrailu jäi mieleen juuri tällaisena ja pidin erityisesti siitä, että sukelsimme aika nopeasti esimerkiksi server-side rendering konsepteihin Next.js:ssä ja ORM:ien haittoihin/hyötyihin. Mitään fizz-buzzia ei siis onneksi vaadittu koodaamaan.”

“Pidän itse teknisiä haastatteluja mielenkiintoisina ja tärkeinä, koska niissä pääsee näkemään haastateltavanakin vähän sitä tasoa, jota firmaan haetaan.” – Ville R. rakettitieteilijä #71

Pari sanaa rekryprosessista

Ennen kuin hypätään seuraavaan osaan, kerrataan vielä rekryprosessimme kulku. Jokainen tieteilijäkandimme ujutetaan ennen palkkaamista useampien seulojen ja siilojen läpi, koska haluamme molempien osapuolien olevan varmoja sitoutumisestaan. 

Rekryprosessissa on 3–4 vaihetta:

  1. Ensimmäinen keskustelu – selvitetään, onko Raketti hyvä match.

  2. Tekninen haastattelu – inspiraatiota, kehitysehdotuksia ja palautetta.

  3. Spagetti suuhun ja Raketti kuuhun – vapaaehtoisilla kehittäjätreffeillä selviää, miltä työelämä näyttää Raketista käsin.

  4. Myynnin tapaamisessa pääsee kertomaan, millaisille asioille sydän sykkii.

Rekryprosessia on avattu enemmän kirjoitelmassamme Raketin rekryprosessi on lähes kivuton

Rekrykokemuksia-sarjan seuraavassa osassa kerromme, mitä asioita uudet rakettitieteilijät puntaroivat ennen lopullista päätöstään tulla Raketin leipiin ja mitkä seikat lopulta saivat heidät sanomaan tahdon.